Markus/ keskuu 1, 2018/ Maistelut/ 0 comments

Wblog-T15-a-M

Radim Muŝálek halusi esitellä viinejä Tŝekeistä kun hän itsekin on tŝekkiläinen. Hän oli juuri liittynyt Nomad Cellarsin jäseneksi. Mukavan oloinen heppu ja tervetuloa-toivotukset olivat paikallaan. Sittemmin Radim on osallistunut lukuisiin maisteluihin ja tuonut hyvin Tsekkiläisiä viinejä Suomen kartalle.

Ennen kuin menen itse maisteltaviin viineihin, niin lyhyt tietopaketti mitä rypäleitä maassa kasvatetaan ja missä suhteessa.

96% kaikista viineistä tuotetaan Moravia viinialueella, joista parhaimmat tulevat valkoviinin muodossa. Yleisimmät rypäleet prosentteina viinitarhoista:

VALKOISET RYPÄLEET

  • Müller-Thurgau 11.2%
  • Grüner Veltliner 11%
  • Welchriesling 8.5%
  • Riesling 7%
  • Sauvignon blanc 5%
  • Moravian Muscat 1.8%
  • Pálava 0.6%

PUNAISET RYPÄLEET

  • Saint Laurent 9%
  • Blaufränkisch 5.6%
  • Zweigelt 4.7%
  • Pinot Noir 4%
  • Blauer Portugiesser 1.3%
  • Moravina Cabernet 0.8%

Maisteltavat viinit:

  1. Stŕibrnỳ Sonbrek 2016 Muscat 
    • Super kukkainen ja parfyyminen tuoksu. Viinirypäleitä, vihreän hedelmäinen ja paljon limen mehua.
  2. Stŕibrnỳ Sonbrek 2015 Pálava
    • Rieslingmäinen tuoksu, vähän dieseliä löytyy. Hillityn hedelmäinen ja mineraalinen.
  3. Stŕibrnỳ Sonbrek 2015 Riesling (14% alkoholia!)
    • Aromaatiinen ja fenkolia löytyy tuoksussa reippaasti. Öljyinen ja täyteläinen. Muistuttaa Pinot Gris -viinejä Alsacesta mutta kuivana. Toimi erinomaisesti keltahomejuuston kanssa.
  4. Gala Sauvignon
    • Päärynäinen ja omenainen, päräyttävän hyvä. Mineraalisuutta löytyy.
      Tämä viini sai 98 pistettä ja palkinnon Decanterilta 2017.
  5. Gala Hermes (100% Welchriesling)
    • Todella hedelmäinen ja erittäin täyteläinen, silti hyvin hapokas. Aromit kuin Rieslingistä.

Tämä oli ensimmäinen raapaisu Tŝekkien viinimaailmaan. Vaikutelma on posiitiivinen. Täytyy myös perehtyä punaisiin joku päivä.

Huom! Maistiainen pidettiin 21.8.2017, joten olen aikalailla muistikirjani varassa tätä kirjoittaessa,
mutta kaikki palautuu mieleen kirjoittaessa kuin eilinen.

 

27.5.2018

Markus Laukkanen

Share this Post

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.