Roland Velich: Burgenlandin viinin valmistuksen perinne, Terroir-ajattelu, tinkimätön laatu ja kyky antaa Blaufränckischille mahdollisuus tuoda kasvupaikka esille mitä mahtavimmalla tavalla. Tässä muutamia asioita, jotka tulevat mieleen kyseisestä herrasmiehestä.

Roland Velich aloitti 2001 suunnitelman tuoda Blaufränckischillä esiin Burgenlandin Goût de Terroir (maaperä ja ilmasto). Mikä tekee parhaista Ranskan burgunditarhoista uniikkeja? Tietysti se, että Pinot Noir tuo kasvupaikan parfyymit, aromit ja luonteen suoraan viinin tuoksuun ja makuun (bouquet). Miksi Blaufräckisch ei voisi tehdä sitä samaa Burgenlandissa? Kyllä voi ja Roland todistaa sen viineillään.

Roland Velich

Luzmannsburg ja Neckermarkt ovat yhdentarhan Blaufränkisch-viinejä. Tarhat sijaitsevat noin 10km päässä toisistaan, mutta molemmissa on oma luonteensa. Luzmannsburgin maaperä tuottaa saman tyyppisiä tanniineja kuten Nebbiolo-rypäleessä Piemontessa. Neckermarktissa gneissi, savi, kalkki ja liuskekivi antaa jopa pohjois-Rhônemaista mausteisuutta varsinkin kun viini on ikääntynyt pullossa. Viinien valmistuksessa on käytetty lyhyttä maserointia sekä niukasti uutta tammea, jotta viinit pysyvät mineraalisuudeltaan ja hedelmäisyydeltään hyvässä balanssissa. Rolandin tavoite on, että nautittaessa viini aiheuttaa aromaattisen räjähdyksen suussa ja todella pitkän jälkimaun aikana pystyy aistimaan mitä Blaufränckish ja Burgenland voivat tarjota. Voin taata, että juuri tämän elämyksen saat nauttiessasi Moricin viinejä.

Vanhoja Blaufräckish köynnöksiä Neckertmarktissa.

Muut rypäleet, joita Weingut Moric tuottaa on Itävallan eniten viljeltyä rypälettä Grüner Veltlineriä ja  pieniä määriä Chardonnaytä, Pinot Noiria sekä Zweigeltiä.

Grüner Veltlineristä Roland taannoin ajatteli, että voisiko siitäkin tehdä muuta kuin valtavirtaisia vihreitä Grünereita. Moricin huippu Grünerit tulevat Sankt Georgen ja Müllendorf palstoilta, ja niitä on käytetty puisessa käymisastiassa teräksen sijaan antaen viinille ryhtiä ja luonnetta.

Kun tapasin Roland Velichin hänen kotonaan Großhöfleinerissä niin yksi lausunto jäi erityisesti mieleen: Ei ole mitään järkeä, enkä edes halua myydä tai maistattaa hyviä viinejä ihmisille, jotka eivät niitä osaa arvostaa.

-Markus Laukkanen / WineConnection Finland