wBlog:T11-a-M

6.5.2017

Jubiläumsverkostung: 30 Jahre rote Reben wieder an der Mosel, eli juhlimme 30v. punaisten viinien juhlapäivää Mosel-Saar-Ruwer alueelta Saksasta. Maistelun järjesti Moselin viineille uskollinen Rikhard, joka kiteytti historian hyvin. Suora lainaus Rikhardin tekstistä:

Moselin rieslingit kuuluivat 1900-luvun alussa maailman kalleimpien viinien joukkoon. Kerätäkseen rahaa tulevaan sotakassaansa, Saksan natsipuolue kielsi vuonna 1933 lailla punaisten rypäleiden kasvattamisen Moselin, Saarin ja Ruwerin alueella. Reilut viisikymmentä vuotta myöhemmin, keväällä 1987 viinintekijä Ulrich Stein voitti oikeuteen haastamansa Rheininmaan osavaltion ja kielto purettiin.

Rikhard myös järjesti EPÄVIRALLISEN kategorisoinnin Moselin punaviineille. Kategorisoimme maistamamme viinit myös käyttäen apuna Rikhardin luomaa systeemiä.

A1: Spätburgunder massaviinit (pöytäviinejä, yleensä jonkin verran makeita)

A2: Tammitetut massaviinit (yleensä kuivempia kuin A1 viinit)

A3: Laadukkaammat (Yritystä tehdä parempilaatuisia, tammi ei ole pääasia, mieluummin kevyitä kuin tuhteja)

B1: Uudet saksalaisten rypäleiden risteytykset (Dornfelder, Dunkelfelder, Cabernet Dorsa, Cabernet Mitos, Acolon, Domina, Regent, Dakapo. Näissä myös makeutta vaikka olisi merkinnältään trocken eli kuiva.)

B2: Tammitetut risteytykset (nämäkään eivät ole yleensä täysin kuivia)

B3:Laadukkaammat (yritystä tehdä laadukkaampia viinejä pitäen mielessä risteytyksien rajoitteet)

C: Muut kansainväliset rypäleet (Frühburger, Schwarzriesling, Cabernet Sauvignon, Merlot ja St.Laurent) Nämä viinit ovat yleensä laadukkaita, kevyitä ja kuivia.

D: Burgundimaiset (Tarkoitus tehdä burgundimaisia viinejä Pinot Noirin klooneista, jotka istutettu parhaille ja lämpimille alueille. Viinin valmistusprosessi hyvin samanlainen kuin Burgundissa ja barriquetynnyrit on hankittu käytettynä Burgundin viinitiloilta tai uudet tynnyrit samoilta välittäjiltä kuin mitä Burgundin viinitilat käyttävät.)

Maistelu ei ollut tällä kertaa sokkona. Maistelu jaettiin kolmeen sarjaan (Flightiin) alkuperäisen kahden setin sijaan. Kaksi oletettavaa taistelijaa voitosta jaettiin omaan settiinsä. Alla lista kommentteineen sekä merkintä mihin kategoriaan viini kuuluu.

Flight 1

Alkuun: St.Laurentius -2014 Spätburgunder Rose Sekt b.A.”Cuvee Nadine” Brut (Äänestetty parhaaksi taloksi tehdä kuohuviiniä Moselissa, Cremantmainen, maussa ruusunmarjaa.)

  1. Stein – 2015 Spätburgunder ”red light” Kabinett trocken
    • Kategoria A3, Mitätön, jotkut maistelijat epäilivät korkkivikaiseksi. Itse en ollut samaa mieltä.
  2. Rinke – 2015 Oberemmeler Altenberg Pinot Noir trocken.
    • Kategoria A3, Hyvin perus hapankirsikkainen ja kevyt.
  3. Martin Müllen- 2014 Trabener Ungsberg Spätburgunder trocken
    • Kategoria A3, Kevyttä hedelmäisyyttä hapokkuuden kanssa. Tammi havaittavissa selvästi.
  4. Bischöfliche Weingüter Trier – 2014 Saint Laurent trocken
    • Kategoria C, Todella mätää omenaa, viemärin tuoksua.
  5. Weinfelderhof -2015 Pinot Noir Barrique trocken
    • Kategoria A2, Tuoksussa tammi todella voimakkaasti läsnä, vaniljaa, bourbonia tuoksussa sekä myös maussa.
  6. Günther Steinmetz – 2010 ”40 XL” trocken
    • Kategoria B3, Punaiset marjat voimakkaasti läsnä tuoksussa sekä maussa

Flight 2, Kategoria D: Burgundimaiset

Alkuun:  Clemens Busch – 2012 Spätburgunder Blanc de Noir Sekt b.A Brut (Hyvin Blanc de Noir samppanjoita muistuttava mutta sulkeutuneempi ja mykkä)

  1. Dr.Siemens – 2011 Pinot Noir trocken 
    • Tamminen ja savuinen
  2. Rinke – 2014 Langsurer Brüderberg Pinot Noir trocken.
    • Tumman puhuvaa, mutta silti selkeän makuiset punaiset marjat läsnä. Hapokas, pitkä. Tämä oli mielestäni törkeän hyvä.
  3. Maximum Grünhaus – 2014 Spätburgunder trocken
    • Vähemmän tamminen ja hapokas kuin edellinen. Rinke pitää pohjia!
  4. Lehnert-Veit – 2014 Piesporter Falkenberg Spätburgunder trocken
    • Enemmän uudenmaailman tyylinen kuten Oregon USA, pyöreä, pitkä.
  5. Günther Steinmetz – 2011 Kestener Herrenberg Pinot Noir trocken
    • Tyyli pitää, mutta hyvin lattea edellisiin verraten.

Flight 3, Kategoria D: Burgundimaiset, titaanien taistelu.

  1. Daniel Twardowski – 2011 Pinot Noix Ardoise trocken
    • Tuoksussa vähän märkää koiraa, mutta maku ihailtavan balanssissa.
  2. Markus Molitor -2011 Brauneberger Klosgarten*** Pinot Noir trocken
    • Uskomaton tammen ja punaistenmarjojen symbioosi, hyvin Burgundimainen.

 Voittaja oli Markus Molitor -2011 Brauneberger Klosgarten*** Pinot Noir trocken. Hintaa tällä viinillä tuottajalla on 79€ joten kilpailijoita on Burgundin Premium Cru luokasta jo aika paljon. Toiseksi tuli toinen titaani eli Daniel Twardowski – 2011 Pinot Noix Ardoise trocken. Tällä on hintaa 65€. Alle kahdenkympin viineistä suosikkini oli Rinke – 2014 Langsurer Brüderberg Pinot Noir trocken hinnaltaan 18.5€ sekä Weinfelderhof -2015 Pinot Noir Barrique trocken 7€ joka oli yber bourbonmainen viiniksi.

Molemmat ”titaanit” oli vuosikertaa 2011, mikä on yksi kaikkien aikojen parhaita vuosikertoja Moselin punaisille. Mitä maistelusta opin: Moselistakin löytyy todella hyviä saksalaisia punaviinejä, eikä kaikki ole etelästä kuten Badenista tai Württenbergistä. Moselin punaiset ovat harvinaisempia ja vaikeampi löytää laadukkaita, mutta etsivä löytää kuten Rikhard teki.

-Markus Laukkanen