wBlog-T9-a-M

21.3.2017 järjestettiin Bordeaux-maistelut Matinkylässä. Espoon Viinin Ystävillä on tapana vaihdella maistelun pitäjää ja kysyttäessä suostuin. Aiheeksi valikoitui Bordeaux Ranskassa, jossa taannoin olin myös vieraillutkin ja alueen viinit ovat lähellä sydäntäni. Viinit sain itse valita ja hommasin ne luotettavasta saksalaisesta viinikaupasta.

Ensin pidin lyhyehkön esityksen Bordeaux’in viineistä, maaperästä, historiasta, luokituksista sekä vuosikerroista.

Esityksen näet tästä linkistä Espoon Viinin Ystävät- Bordeaux 21.3.2017

Valitut viinit jakautuivat kahteen kuivaan valkoviiniin, kolmeen punaviiniin sekä yhteen jälkiruokaviiniin. Ensimmäisen kerran EVY:n historian aikana viini oli dekanteroitu. Dekanteroin Chateau Cantemerle 2010 viiniä lukuisia tunteja ennen maistelua. Viinit maistettiin kolmena ”flightina”; valkoiset, punaiset sekä makea. Valkoiset ja punaiset maistelimme puolisokkona, valkoiset kuivat viinit arvioitiin suullisesti ja Clos Floridene sai enemmän kannatusta.  Punaviineille annettiiin pisteet. 4 pistettä käytössä ja ne sai jakaa haluamallaan tavalla.  Ylivoimaiseen voittoon päätyi Domaine de Chevalier Rouge 2011.

Viinit:

VALKOVIINIT

  1. Clos des Lunes – Lune de Argent 2014:  Entre-deux-Mers, 70% Semillon, 30% Sauvignon blanc
    • Mineraalinen, kukkainen, kevyt. Löytyy melonia.
  2. Clos Floridene Blanc 2009: Graves, 51% Semillon, 47% Sauvignon Blanc, 2% Muscadelle
    • Kukkainen, karviaista, nokkosta, hedelmää. Selvästi jo tammisempi kuin edeltäjä.

PUNAVIINIT

  1. Chateau La Dominique 2009: St.Emilion Grand Cru Classe, 86% Merlot, 12% Cabernet Franc, 2% Cabernet Sauvignon
    • Multaa, ruohoa ja tummia marjoja maussa. Pehmeä, silkkisen luumuinen, pitkä.
  2. Domaine de Chevalier rouge 2011: Pessac-Leognan Grand Cru Classe. 65% Cabernet Sauvignon 30% Merlot, 5% Petit Verdot
    • Kukkainen, parfyymiä mustista marjoista. Maussa raikkautta, eleganttisuutta. Pehmeät tanniinit. Erittäin pitkä.
  3. Chateau Cantemerle 2010; 5ème Grand Cru Classe 1855 Haut-Medoc, 52% Cabernet Sauvignon, 35% Merlot, 8% Cabernet Franc, 5% Petit Verdot
    • Tuoksussa minttua ja lyijykynää. Voimakkaat tanniinit, vielä nuori.

MAKEA VIINI

  1. Chateau de Rayne-Vigneau 2011: Sauternes 1er Grand Cru Classe, 90% Semillon, 10% Sauvignon blanc
    • Passionhedelmää voimakkaasti ananaksen ja aprikoosin rinnalla. Voimakkaasti jalohomeinen ja vielä nuori.

-Markus Laukkanen