Spontaneous Workshop #7 : Chianti vs. Chianti Classico. 

wBlog id: T2-a-M

kukkowp-1468152662104.jpg

wp-1468152637632.jpg

Deniz Löktas ja Petteri Laine Nomad Cellarsista järjesti jo seitsemännen spontaneous workshop tasting -tilaisuuden Nomad Cellarsilla 9.5.2016. Olin onnekas, että ehdin tähän mukaan. Tilaisuus oli loistava, suuret kiitokset Deniz’lle ja Petterille.

Alkuun otettiin Rotaria lasilliset ja Deniz piti pienen esittelyn Chiantista ja Chiantin ytimessä olevasta Chianti Classicosta sekä kuudesta muusta Chiantin ala-alueesta. Saimme kuulla, että maisteltavien viinien joukossa olisi Jarkko Peräsen Chianti Classicoa.  Deniz kysyi Jarkolta tekstarilla näiden alueiden eroista ja vastaus oli lyhykäisyydessään Jarkon mielestä seuraava: ”On vain yksi Chianti ja se on Chianti Classico, koska se sijaitsee Chiantin ytimessä ja sisältää parhaat kasvupaikat”.

Tietoa Chiantista ja sen ala-alueista löydät Wikipediasta,  mutta pari nyrkkisääntöä: Aidon Chianti Classicon tunnistat mustakukko-etiketistä pullon kaulalla sekä Sangioveseä täytyy olla vähintään 80%.

Tilaisuuteen oli myös varattu italialaisia juustoja, kylmiä leikkeleitä ja sämpylöitä, joiden kera kaikki loputkin jäljelle jääneet viinitilkat saatiin tuhottua.

Ikävä kyllä muistikirja ei ollut mukana, jotain ruksasin jälkikäteen.

VIINIT

Fontella-2011-Label

1.  Fontella Chianti 2014 (Alko 10,50€)

  • Alue: Rypäleet tulevat eri puolilta Chiantia
  • Tuottaja
  • Rypäleet:  Sangiovese + Canaiolo
  • Tuoksu:  –
  • Maku:  Hapankirsikkaa
  • Pituus: lyhyt
  • Yhteenveto:  Viini oli liian mehua (=mautonta) minun mieleeni.

marchesi-de-frescobaldi-castello-di-nipozzano-nipozzano-chianti-rufina-riserva-docg-italy-10053304

2. Nipozzano riserva 2011 Chianti Rufina 2014 (Alko 20€)

91 pts,  Monica Larner  – Robert Parkers´s Wine Advocate

  • Alue: Rufina
  • Tuottaja: Frescobaldi
  • Rypäleet:  Sangiovese+Malvasia nera+Colorino+Merlot+Cabernet Sauvignon
  • Tuoksu:  Kirsikkaa, mausteita kuten kardemummaa
  • Maku:  makeahko kirsikka, jotain puuta
  • Pituus: pitkähkö
  • Runko: kevyt
  • Yhteenveto:  Tämä viini oli mielestäni paras ja myös äänestyksen jälkeen voittajaviini.  Hintansa väärti.

querciabella-chianti-classico-docg-tuscany-italy-10064175

3. Agricola Querciabella 2010 Chianti Classico  (Maahantuojalla noin 22€)

89 pts,  Antonio Galloni  – Robert Parker’s Wine Advocate

  • Alue: Classico
  • Tuottaja: Agricola Querciabella
  • Rypäleet: Sangiovese 100%
  • Tuoksu: kirsikkaa ja lakritsaa
  • Maku: maku seuraa hyvin pitkälti tuoksua,  tanniinit tuntuvat vielä suuta kiristävänä.
  • Pituus: pitkä
  • Runko: kevyt
  • Yhteenveto: Hyvä perus Chianti Classico. Tanniinit turhan napakat johtuen 100% Sangiovesen määrästä, Merlot sekoitteena voisi tehdä terää.

candialle

4. Candielle Chianti Classico 2009 (Maahantuojalla noin 25€)

  • Alue: Classico
  • Tuottaja: Candielle (Jarkko Peränen)
  • Rypäleet: Sangiovese 100%
  • Tuoksu: kirsikkaa, nahkaa
  • Maku: kirsikkainen ja mokkainen, runsaasti sakkaa, mutta silti tanniinit tuntuvat kireänä, erittäin hapokas
  • Pituus: erittäin pitkä
  • Runko: kevyt-täyteläinen
  • Yhteenveto: Käsityönä tehty ilmeisen kehuttu Chianti Classico. Tanniinit sen verran napakat, että laittaisin jo olevasta sakasta huolimatta kellariin pehmenemään. Hapokkuus ja tanniinit antoivat muuten loistavasti kampoihin Gorgonzola-juustolle.

– Markus Laukkanen, WineConnection Finland