wBlog: YV1-a-M

Lauantai 3.9.2016 oli se hetki, jolloin oli aika avata neljään pekkaan (Timo Lämsä, Mika Kokko, Jaakko Alatyppö) hankittu Château Yquem vuosikertaa 2008. Puolikas pullo hankittiin www.wein-bastion.de verkkokaupasta hintaan 130€.

wp-1475149158084.jpg

Pullo viilennettiin noin 9-asteiseksi koska viini on aika nuorta vielä. Laseina meillä oli Riedel Veritas Riesling/Zinfandel sekä Chardonnay/Viognier -lasit, joita vaihdettiin puolessa välissä tastingiä. Molemmat lasit antoivat erilaisen aromi- ja makumaailman. Se kumpi oli parempi oli vähän makukysymys, mutta voittajaksi taisi selvitä Riesling-lasi.

Annokset punnittiin tarkasti, olihan se nektariini arvoltaan reilu 2,5€/gramma. Timo oli hehkuttanut jo niin paljon Yquemia maistettuaan sitä ruotsinlaivalla, että siltä odotti jopa ihmeitä.

 

 

Yhteenveto:  Ennakko-odotukset oli itselleni hieman liian korkealla, joka tapauksessa harvoja viinejä jonka 9cl määrän nauttimiseen sai kulutettua päälle tunnin. Eksoottisia hedelmiä tulvillaan ja viini eli kokoajan lasissa johtuen suhteellisen nuoresta iästä. Vaniljaakin oli havaittavissa, onhan viini viihtynyt 42 kuukautta uudessa tammessa. Muihin Sauternes-alueen viineihin verrattuna Yquem räjähti suussa antaen voimakkaat aromikirjot, jotka säilyivät suussa ikuisuuden. Tämä ei ollut vaan loistava Sauternes, vaan tämä oli aivan oman kategorian viini. Tämä oli Château Yquem.

Markus Laukkanen 29.9.2016

VIININ TIEDOT

Ostettu / Hinta / Koko: Wein-Bastion.de / 130€  / 0.375l

Rypäleet: Semillon 80%, Sauvignon Blanc 20%

Ammattiarviointi: 96 pts – Neal Martin Wine Advocate 

Arvioitu juomaikkuna: 2014 – 2050