Kun vierailin A.D. Coutelaksella syyskuussa 2021, kolme asiaa oli päällimmäisenä mielessä maistelun aikana – ensimmäisenä että juuri tältä Blanc de Blancs täytyykin maistua ja toiseksi että miten vakavasti otettava moniulotteinen Louis Victor Solera Cuvée on hintaansa nähden. Kolmanneksi Cuvée 1809 hienous. Jälkimmäinen myös maistui suussa vielä hyvin pitkään vierailun jo päätyttyä.

Angélique ja Damien Coutelas (A.D. Coutelas) ovat nykyiset omistajat jo kahdeksannessa Coutelas-sukupolvessa, joka on alunperin perustettu 1809 Dizyn Champagne kylässä Louis Victor Coutelaksen toimesta.

Opiskeltuaan viininviljelyä ja viininvalmistusta Avizen kylässä, Damien päätti ottaa vastuun vanhemmiltaan vuonna 2005. Hän aloitti valmistaa viiniä erikseen 50 eri palstalta ja kehitti lippulaiva Cuvée 1809:n.

Viinitarhat A.D. Coutelaksella ovat iältään välillä 30 ja 60 vuotta ja tuottavat kolmea rypälelajiketta: Pinot Meunieriä Marnen laaksossa, Pinot Noiria Montagne de Reimsissä ja Chardonnay Côte des Blancsissa.
Huomion ja keskittymisen saa täysin maanviljelys, jolla saavutetaan erittäin laadukkaat ja tasapainoiset rypäleet jokaisella palstalla.

Heidän lähestymistapa viinivalmistukseen on niin perinteinen kuten myös moderni ja innovatiivinen.

A.D. Coutelas arvostaa ja noudattaa luonnomukaista maanviljelyä ja on saanut korkeimman HVE (High Environmental Value) sertifikaatin vuonna 2020. Tämä mm. tarkoittaa biodiversiteetin vaalimista. Hevoset ovat vieläkin käytössä sadonkorjuussa.

 

Viinit on erityisesti tehty parhaasta osasta puristetusta rypälemehusta ja osa on kypsytetty tammitynnyreissä ennen toista käymisprosessia pullossa. Jotkin sekoituksista eivät ole käyneet läpi maitohappokäymistä säilyttäen näin tuoreutensa ja halutun luonteikkuuden. Pitkät kypsytysajat pullossa eli vähintään 4 vuotta ja enimmillään 9 vuotta takaavat samppanjaa kunnioittavan moniulotteisen identiteetin.

Ahkerasti viinitarhoilla työnskelevät Damien ja Angélique Coutelas valitsevat myös parhaat rypäleet parhailta Champagnen muilta maaperiltä tehden niistä eleganttisia ja vaikuttavia viinejä. Näin tuotantoa on saatu nostettua kuitenkin maltilliseen 120.000:een pulloon vuodessa.