wBlog:T5-a-M

4.10.2016 Tom Willis Thirsty Bearista järjesti jälleen Nomad Cellarsilla maistiaiset, jossa tällä kertaa oli General Manager Steve Dundon Chalk Hillistä McLaren Valesta esittelemässä Alpha Crucis Winemakers -sarjaa. Kuudelle viinintekijälle on annettu vapaat kädet tehdä samalta viinipalstalta oman viininsä omalla tyylillä, tuloksena kuusi hyvin erilaista loistavaa viiniä. Steve tuli suoraan lentokentältä myöhästyttyään Pariisin koneesta edellisenä iltana. Kovasta hikoilusta ja varmasti matkaväsymyksestä huolimatta Steveltä lohkesi paljon tarinaa ja mielenkiintoisia pointteja Australian viineistä, kenguruista jotka eivät välitä suojaverkoista, musiikista tai mistään muustakaan häiriötekijöistä nauttiessaan rypäleitä viiniviljelmillä. Tietysti keskustelua ja puolesta puhumista riitti jälleen kierrekorkeista.

wp-1476295485575.jpg

Itse asiaan eli viineihin, saimme siis tilaisuuden maistella seuraavia loistavia viinejä:

Winemakers´series 2013 Shiraz

1. Steve Grimley:  30% kypsytetty uusissa ranskalaisissa barrique-tynnyreissä ja loput kahteen ja kolmeen kertaan käytetyissä. Viinistä löytyi esim. suklaata ja boysenmarjaa. Tanniininen ja lämmin. Jälkimaku pitkä ja mentholinen.

2. Rebecca Willson: 70% Ranskan tammea ja 30% amerikkalaista ja 15% uutta tammea. 60% blendattuna (Ranska+Amerikka) kypsytetty puncheon-tynnyreissä.  Tämä oli edelliseen nähden feminiinisempi ja elegantimpi. Vähemmän tummia marjoja, eukalyptystä ja kevyempi rungoltaan sekä lyhyempi jälkimaku.

3. Tom Harvey: Uusia Ranskan tammen puncheoneita käytetty sekä maitohappokäymiseen sekä kypsymiseen. Tässä mennään takaisin tyyliltään ensimmäiseen Steve Grimleyn tyyliin, mutta vielä enemmän tummia marjoja ja räjähtävän voimakas ja hapokas. Hyvin tanniininen ja erittäin punamarjainen pitkä jälkimaku.  Tällainen on kunnon tuhti aussi Shiraz.

4. Peter Schell (Palkattu Barossa Valleystä): 30% rypäleistä käytetty kokonaisina terttuina ja lopuista tertuista rypäleet irroitettu. Kypsyminen tapahtui 30% uudessa Ranskan tammessa ja loput kahteen tai kolmeen kertaan käytetyssä Ranskan tammessa.  Tyyliltään taas selkeästi erilaisempi, hyvin aromaattinen. Havaittavissa tupakkaa, mausteita, nahkaisuutta. Erittäin tanniininen myös sekä viinissä selvää makeutta, pitkä jälkimaku.

wp-1476295462018.jpg

5. Corrina Wright: Käyminen Ranskalaisissa hogshead-tynnyreissä. Käymisen jälkeen kuollut hiivamassa erotetaan ja viini laitetaan tynnyreihin kypsymään lisää. Tässä viinissä löytyy pehmeyttä, pyöreyttä, tummaa marjahilloa, selkeästi vähätanniinisin. Ainut viineistä, jossa oli sakkaa pullossa ja vielä reippaasti.

6. Mike Brown: Kypsyminen Ranskalaisissa barrique-tynnyreissä. Yksi kolmasosa uusissa ja kaksi kolmasosaa yhden vuoden vanhoissa. Maitohappokäyminen tapahtui tynnyreissä kolme viikkoa rypäleiden murskauksen jälkeen.  Takaisin hedelmäisiin erittäin täyteläisiin viinien numero 1 ja 3 suuntaan. Suklaata löytyy ja voimakas hapokkuus nostattaa veden kielelle.

Lisäksi saimme maisteltavaksi myös heidän lippulaivaviinin Shiraz 2014, viinipullo numeroltaan 0415. Vähän liian nuori oli tämä yksilö, mutta tässä viinissä kokonaisuus oli ehkä parhaassa tasapainossa kyseisen illan viineistä.

Alpha Crucis Winemakers´series sixpackin saa tilattua Alkon erikoistilauksena hintaan 310€.

Kiitos Tom Murray järjestämisestä sekä kiitos Steve Dundon.

– Markus Laukkanen,  12.10.2016