wBlog:VM6-a-M

Australian matkalla jouluna 2012 lensimme Sydneystä Adelaideen lähinnä tarkoituksena vierailla Barossa Valleyssä maistelemassa viinejä. Adelaide oli vähän kuin texaslainen kaupunki missä oli hyvin väljää ja pitkiä leveitä teitä. Kävimme vaimon kanssa syömässä argentiinalaisessa pihviravintolassa, jossa kokit paistavat pihvit asiakkaiden nähden. Fiilistä latisti vähän kun kokki osti jotain nappeja joltain hörhöltä kesken duunin. Olisi urpo nyt odottanut että ravintola suljetaan ja asiakkaat ovat häipyneet.

Seuraavana aamuna vuokrattiin pikkuruinen auto, jolla suunnistettiin kohti Barossa Valleyta. Matkaa oli noin 65km Adelaidesta. Suunniteltuja vierailupaikkoja oli tasan yksi, nimittäin Two Hands Winery.

wp-1477397320345.jpg

Two Hands

Two Handsin Garden-sarjan Bella´s Garden Shiraz oli ollut jo seitsemänä vuonna peräkkäin Wine Spectatorsin top 100 listalla top 10:ssä.  Maisteltavana oli vuosikertaa 2010 joka ylsi listalle sijalle 3. Top 100 viinit 2014-listalla. Loistavaa oli myös intensiivisempi 2009 Lily´s Garden McLaren Valesta.

garden

Yhteensä viinejä oli 12kpl mukaan lukien heidän lippulaivasarjan viinejä. Maistelu oli ilmainen (niin kuin kaikilla viinitiloilla Barossa Valleyssä), loistava ja mieleenpainuva hienolla näköalaterassilla ja asiantuntevalla palvelulla. Mukaan tarttui Bella´s Gardenia tietenkin, picture-sarjan Gnarly Dudes sekä juhlavuosikerta 2008 Brilliant Disguise Moscatosta. Kiitimme nöyrästi ja oli aika jatkaa matkaa skarpaten vasemmanpuoleisen liikenteen kanssa.

Meille suomalaisille niin tuttu Hewitson oli joululomalla koko porukka, mutta tila oli hyvin lähellä Two Handsiä joten poikkesimme heidän pihalle ihan vaan kuriositeetin vuoksi.

wp-1477397668162.jpg

Enää ei ollutkaan suunnitelmia muuta kun kierrellä ja piipahtaa maistiaisilla. Seuraavaksi ajoimme Charles Meltonin pihaan. Charles Melton on vanha tekijä ja ilmeisen kuuluisa Barossa Valleyssa. Maistelimme heidän kaikki saatavilla olevat viinit. Jäi kyllä pahasti Two Handsin jalkoihin. Rose oli muistaakseni hyvää.

wp-1477397564587.jpg

Viereinen viinitila olikin jo nimeltä tutumpi eli Rockford. Mielenkiintoinen maistelutila ja viinitila. Vanhoja viinintekovälineitä ympäristössä ja rakennukset vanhaa punatiiltä. Heillä oli loistavaa Shirazia sekä Shirazista tehtyä Tawnya.

wp-1477397347663.jpg

Seuraavaksi oli pakolliset nimekkäät massatuottajat. Ensimmäisenä Penfolds, joka tuottaa toki loistavia ja luotettavia viinejä. Paikalla oli porukkaa kuin pipoa. Ihan pipoja ei taidettu myydä mutta lippiksiä ja T-paitoja kylläkin. Ei enää muistu mieleen mitä BIN-viinejä maisteltiin, sen verran oli ruuhkaa ja ei oikein rauhassa saanut keskittyä maisteluun.

wp-1477397459672.jpg

Seuraavana sitten oli toinen massatuottaja: Jacob´s Creek jota myydään maailman joka kolkassa. Jättimäiseen vierailurakennukseen oli laitettu mm. matkamuistomyymälä ja museo. Ainut matkamuisto jonka hankin oli mukavasti jo ikää saanut moscatel jälkiruokaviini, jota ei missään muualla ollut myynnissä.

wp-1477397719313.jpg

Päivä alkoi olla jo siinä pisteessä että viinitilojen vierailuajat alkoivat päättyä ja päätimme lähteä syömään. Pysähdyimme kuitenkin hetken mielijohteesta tuottajalla nimeltään Lambert. Heillä oli lämmin vastaanotto ja todellakin hyvät viinit. Heillä oli esim. hyvää Zindanfelia ja  Cabernet Sauvignonia. 2008 Silent Partner Individual Vineyard Cabernet Sauvignon on vieläkin viinikaapissa odottamassa vuotta 2023, jolloin tämän pitäisi tuottajan mukaan saavuttaa se sweet spot!

wp-1477397386455.jpg

Tämä oli huikea viinipäivä ja viinikipinäni liekkeihinsytyttäjä.

2.12.2016

-Markus Laukkanen