Sain vinkin taannoin suomalaiselta viinimatkojen järjestäjältä Jukka Pekkalalta, että Mittelwihrissä Alsacessa olisi todella laadukas tuottaja, joka etsii maahantuojaa Suomeen. Valerie Zirgel lähetti Jukan kautta muutaman viinin näytteeksi ja olin myyty. Hyvin pian sainkin mahdollisuuden matkustaa Alsaceen ja vierailu Baumann-Zirgelillä oli tietysti ehdottomasti tehtävä. Kävi ilmi hyvin nopeasti, että tuottaja jakoi saman viinifilosofian kanssani ja kemiat toimi heti hyvin.

Valerie & Benjamin Zirgel

Viinitila on ollut luomutila vuodesta 2016 ja siirtyminen biodynaamiseksi on käynnissä. Viinit ovat erittäin korkealaatuisia ja lähes kaikki alsacelaiset rypäleet ovat käytössä. Erityisesti rakastan Baumann-Zirgelin Crémant-viinejä ja esimerkiksi heidän Blanc de Blancs hakkaa saman hintaluokan samppanjat mennentullen ja laittaa vielä poikki ja pinoon. Sitten vähän historiaa: Baumann-Zirgel on perhetuottaja, joka on perustettu pian toisen maailmansodan jälkeen ja tänä päivänä on ollaan jo kolmannessa sukupolvessa. 1975 viinitilan otti haltuun perheen tytär Nicole ja hänen miehensä Jean Jacques. He antoivat tilalle ja viineille brändin Baumann-Zirgel ja alkoivat myydä viinejä Ranskan viinimarkkinoilla.

 

 

Vuodesta 2001 heidän poikansa Benjamin ja hänen vaimonsa Valerie liittyivät viinitilan hoitamiseen ja aloittivat harppauksen kohti luomuviinituotantoa.

Vasenmalta: Benjamin & Valerie ja sitten Benjaminin vanhemmat Nicole ja Jean Jacques

Baumann-Zirgel on 11 hehtaaria viinipalstoja, joissa kasvaa 7 alsacelaista rypälelajiketta. He valmistavat niistä 28 erilaista viiniä.
Pääasiassa viinipalstat sijaitsevat Mittelwihrissä kalkkikivisessä maaperässä, mutta viinitarhoja on myös Kinzheimissa, Kaysersbergissa, Zellenbergissa ja Riquewihrissa.

Mittelwihr, Alsace

Kysyttäessä tärkeimmistä viineistä heidän viinitilallaan niin vastaus on “lieu dits” palstojen viinit, yksinkertaisesti siksi että heillä on niistä eniten kokemusta. Heillä oli vain yksi grand cru ensimmäisen sukupolven aikana. Tämä palsta on Mandelbergistä. Benjamin ja Valerie saivat hankittua 3 uutta grand cru palstaa: Schlossberista, Schoenenbourg Mandelberista sekä Sporenista.
Jokaisella grand crulla on oma erilainen maaperänsä, joten on erittäin mukava haaste tehdä viinejä näiltä palstoilta, sanoo Valerie Zirgel.

8.6.2019 Markus Laukkanen