Markus/ marraskuu 2, 2018/ Viinimatkat/ 0 comments

wBlog-vm8-b-M

Epätyypillistä minulle kirjoittaa blogi muusta kuin viineistä, mutta Kavalan viskitislaamossa vierailu Taiwanissa oli sen verran spesiaali, että halusin kirjoittaa muistiin jotain aiheesta. wBlog tarkoittaa wineBlogia, mutta sanotaan sitä nyt whisky blogiksi.

Olin työmatkalla Taipeissa ja Hsinchussa Taiwanissa syyskuun alussa 2018. Raskaan työviikon jälkeen arvoisat Taiwanin kollegat Sams, Ray ja Jason järjestivät matkan Yilanin kaupunkiin Tyynen valtameren rannalle. Yilan on tullut viime aikoina kuuluisaksi huonolla tavalla junaonnettomuuden  vuoksi lokakuussa 2018: https://www.youtube.com/watch?v=Mz_V1YJnTJI

Matkani Taipeista Yilaniin oli paljon turvallisempi kollegani Samsin autossa, koska hän ajoi melkein alinopeutta ja ottaen huomioon järkyttävän päänsäryn ja kiireen Yilanin apteekkiin, vauhti tuntui aika tuskallisen hitaalta. Pääsimme kuitenkin apteekkiin ja vaaleanpunaisia ibuprofeiinitabletteja naamaan (ainakin paketissa luki ibuprofeiini).

Tie Yilaniin oli lähinnä pelkkää tunnelia. Tunnelin tekeminen kesti 20 vuotta. Pisin tunnelin pätkä oli 13km. Kun saavuimme Yilaniin, jota kutsutaan kuumien lähteiden kaupungiksi, huomasin että ei suotta, sillä joka paikassa on rakennettuja kuumia lähteitä ja jopa omassa hotellihuoneessani oli sellainen. Hana auki ja about 42 asteista vettä maan uumenista alkoi virrata. Hotellin katollakin sijaitsi iso kuumalähdeallas, jossa uimahousut oli kielletty jotta se olisi all nature. Aasiassa harvoin näkee moista, tosin naisille oli oma allas toisella puolella hotellia.

Vasemmalta oikealle: Sams, Jason ”the surf master” , Ray ”the rambo” ja Feng

Ilta hurahti nauttiessa erittäin halpoja, hyviä ja tuoreita mereneläviä syödessä. Ainoastaan ns. haiseva tofu oli jotain käsittämättömän pahaa. Tilasimme kolmea erilaista taiwanilaista olutta (muita taiwanilaisia oluita ei olekaan) ja pidimme pienen maistelun. Voittajaksi selvisi kaikista vanhin ja perinteikkäin olut.

Seuraavana aamuna oli luvassa kohokohta eli Kavalan tislaamossa vierailu. Tislaamo on erittäin nuori, vuodelta 2005. Kavalan on voittanut todella paljon palkintoja viskillään kuten maailman parhaan single malt viskin palkinnon. Voitko kuvitella taiwanilaisen viskin päihittävän kunnon skottilaiset veljensä. Euroopassa Kavalan viskit on harvinaisempia ja varsinkin parhaimpia on vaikea löytää. Jos löytää niin niistä saa maksaa aika reilusti. Taiwanissa Kavalan viskit on hintalaatu-suhteeltaan erittäinkin houkuttelevia varsinkin jos tykkää hyvin hedelmäisistä viskeistä.

Hedelmäisyys syntyy viskeihin erittäin lämpimän ja kostean ilmaston ansiosta. Ilmasto saa tammen aromien liukenemaan viskiin huomattavasti nopeammin kuin kylmässä ilmastossa. Tästä syystä niitä ei voi verrata samaan ikäisiin viskeihin. Vesi, jota käytetään valmistukseen tulee vuoristosta, tarkemmin nimeltään lumi- ja keskusvuorilta. Vesi on erittäin puhdasta ja raikasta sekä jopa kermaista. Kavalan on erikoistunut myös käyttämään todella montaa eri tyyppistä tammitynnyriä mm. erilaisia sherrytynnyreitä kuten oloroso tai manzilla, portviinitynnyreitä, bourbontynnyreitä sekä jopa ihan 225 litran barrique viinitynnyreitä.

Vierailu oli järjestetty hyvin kaupalliseksi ja turistimaiseksi, mutta kokemus oli kuitenkin hyvä kaikkineen maisteluineen ja tuoksutteluineen. Kaikki meistä ostivat pullon maailman parhaaksi single malt viskiksi 2015 tituleerattua viskiä, joka oli kypsytetty barrique-viinitynnyrissä.

Kavalan vierailun jälkeen meillä oli vuorossa museo, jossa oli aikoinaan ollut Taiwanin vanhin tislaamo, joka valmisti paikallista ”valkoviiniä” nimeltään kaoliang. Tämä ei oikeasti ole viiniä vaan yli 50%:sta riisiviinaa.

Sams lähti viemään Fengiä lentokentälle Taipeihin ja lähdin Jasonin ja Rayn kanssa kuuluisalle barbeque-kanalounaalle.

Lounaan jälkeen surffausmestari Jason esitteli rannan nimeltä mustahiekkaranta. Nimi johtuu tummasta vulkaanisesta hiekasta. Tämä ranta oli kuuluisa amatöörisurffaajien kesken ja meno näyttikin aika villiltä kun surffilautoja lenteli edestakaisin.

Mustahiekkaranta

Oli aika suunnistaa Taipein lentokentälle, mutta sitä ennen Ray vei minut näköalapaikalle Car King kahvilaan katsomaan Yilanin maisemaa. Car King itseasiassa omistaa Kavalanin. Maisemassa parasta oli kun katsoi merelle ja mietti että ensimmäinen vastaan tuleva maa on Meksiko.

Yilan

Erittäin paljon kiitoksia Jasonille matkan järjestämisestä sekä Samsille turvallisesta automatkasta ja Raylle kyydistä lentokentälle ja siitä ettei tarvitse kuunnella enää ikinä Adelea (muuta kun ei hänen autossaan soinut). Kiitoksia Fengille matkaseurasta.

Joka kerran kun maistan jotain alla olevista Kavalan viskesitä tulen muistamaan tämän kyseisen reissun Taiwaniin.

-Markus Laukkanen

1.11.2018

 

 

Share this Post

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.